About Me

My photo
SEORANG HAMBA ALLAH KINI DAN SELAMANYA ,IN SHA ALLAH YANG MASIH BELAJAR MENGENAL ISLAM .BERCITA-CITA MENJADI SEORANG DOKTOR GiGi.#seriputeri #eldaterra #dentist

glip2








Wednesday, April 2, 2014


satu tiga puluh sembilan pagi
hari rabu di bumi Anbia'

biar muka aku nampak friendly
tapi ramai tak tahu hati aku cengeng,
penat dijudge oleh manusia
tapi aku pon punya hati dan perasaan
maaf dipinta atas segala perkara yang tidak menyenangkan
aku diam,bukan aku nak menjauhkan diri
tapi aku takut ada hati manusia yang terluka
aku takut ada manusia tidak gembira sebab aku
ingat senang ker jenis ada perasaan yang break down sorang2 tapi tak reti nak share
ingat senang ker ada perasaan yang tak boleh nak control
ingat senang ker tak burst depan orang.
ingat senang ker nak flip 360 degree teros,
memang susah nak puaskan hati manusia,
aku manusia pelik pon
tak suka share kisah sedih tapi bila gembira cakap kat semua orang
aku memang pelik pon
bila ada masa akan berdiam diri
aku memang pelik pon bila tetibe buat suasana awkward

let it go
let it go
let it go

Tapi aku letakkan segalanya kepada Allah,
aku cuba jadi fair walaupon kadang2 aku failed
opzzz bukan kadang2 tapi selalu
kalau tak diizinkan bersahabat di dunia pon tak pe tapi aku akan pastikan kita bersahabat di akhirat
asalkan kita atas jalan yang sama
terima kasih atas setiap satu pertolongan
mohon maaf atas setiap titik dosa yang menyiat hati,
buatlah apa sahaja yang menyentuh hati.
Asalkan semua atas jalan Allah.

*apesal air mata main roller coaster atas pipi ni#

Wednesday, June 12, 2013

semester 2


     Assalamualaikum to those muslim and salam sejahtera to those non-muslim yg baca this entry.rasa macam dah lama tak menulis.acewahhhh, bajet banyak jer followers yg follow blog iolls ni.ekekekek. lets sum up every single moment that happened in semester 2. Studying semester 2 punya subjects is not easy at all. Alhamdulillah i succed to manage it.Yes, memang people might say that, you are dental student, you should score in ur semester 2. But remember one thing, Allah Maha Adil. Sebelum masok hall, Allah dah tentukan either we got A or B ataupun we passed or we failed. Allah tengok usaha kita bukannya result kita. So just usaha, doa and tawakal. Rezeki masing2 and in shaa allah, semuanya yg terbaik telah dipinjamkan kepada kita.
   
     So now is sha’ban and coming soon is ramadhan. So what is ur resolution?nak khatam 2 kali al-quran dalam ramadhan? Nak puasa penuh? Nak tahajud setiap malam? Nak pegi ceramah agama setiap hari? Tak nak tinggal terawih?nak kahwin? Eheh.terlajak pulak.whatever it is,this is ur resolution.kalau new year ada resolution why not ramadhan kan? I have one.THE BIG ONE. And ada sampingan lain.Memang susah kalau nak buat sekali gus. Tapi try la buat sikit2 at least ‘istiqomah’. Tak rugi pon kalau cintakan akhirat.agak2 kan apa yg korang nak buat on the last day korang kat dunia ni? Party? Clubbing? Cycling ? eating ? taubat? Kalaulah kita tahu bila kita akan mati kan!!! Agak2 kalau kita mati hari ini, rasa-rasanya adakah timbangan amalan baik kita lagi berat dari timbangan jahat kita.mana tahu satu mende jahat yg kita buat hari ini menyebabkan kita masok neraka kan and mana tahu satu senyuman kita hari ini akan membawa kita ke syurga.senyum kan sedekah.nobody know. I don’t know, u don’t know. Only ALLAH KNOWS. So diri ini bukanlah sesumpurna mana. Diri ini masih belajar mengenal erti hidup, masih megejar cinta yg hakiki dari pencipta dan masih mengejar keredhaan ALLAH. Mohon mendoakan diri ini menjadi insan yg solehah dan doctor gigi yg mampu membantu masyarakat mengikut syariat islam.so a few days left before semester 3 start.Hanya mampu doakan yg terbaik and in shaa allah  akan mencuba dengan sebaik mungkin

So lets see the pictures. A PICTURE CAN TELL A THOUSAND WORDS, BUT A FEW WORDS CAN CHANGE ITS STORY


being a doctor not totally change u to a nerdy one.YOU CHOOSE.


lab partner for this sem.strangers pon can be a family taw




INTEC with my kembar



INTEC with girlfriends


arabic dinner.DOAKAN saya seperti mereka



Tioman Island



Tioman Island.snorkelling


acah2 powerpuff girls



Tiomand Island.riadah



Tiomand Island. zu's house

 

weeding madame hidayah.my turn is soon.in shaa allah


Zenith LX


Girlssss hangout.



Saturday, May 25, 2013

CIKGU BUN'S HOMESTAY/ GUEST HOUSE (PASIR MAS)

Mari sama-sama visit kelantan and menginap di CIKGU BUN'S HOMESTAY

pelbagai kemudahan disediakan  di sebuah banglo yg luas dan lapang

- 3 buah bilik yg luas dan lapang
-setiap bilik dilengkapi dengan kipas, air-cond dan bilik air
-televisyen
-kitchenette yg lengkap (memudahkan untuk keluarga yg ingin memasak)
-ruang tamu yg luas dan lapang
-kemudahan tikar dan toto disediakan
-Rumah homestay dikelilingi dengan pagar.keselamatan kenderaan terjamin.

*Boleh menampung lebih kurang 4 buah keluarga

*Berdekatan dengan bandar Kota Bharu dan Pasir Mas
*Berdekatan dengan kedai2 makan.
*Berdekatan dengan kawasan shopping










Tempahan boleh dibuat pada bila2 masa bergantung kepada kekosongon.

Harga pada satu malam RM 250 SAHAJA.

 *harga bagi keluarga kecil boleh dirunding*

Untuk pertanyaan lanjut sila hubungi :

Encik Bunyaimi Bin Ahmad (013-9648707 @ 09-7011516)
Nik NorHayati bt Nik Taib (013-9497015 @011-19490848)

Ayuh jangan lepaskan peluang yg terhidang.Mari sama2 kita membantu meningkatkan ekonomi negara dengan menyokong hasrat kerajaan menjayakan Program Cuti-Cuti Malaysia.

Tak kenal maka tak cinta.Mari sama2 melawat Kelantan yg terkenal dengan pusat membeli belah yg menawarkan harga yg murah2 belaka:)


Wednesday, February 27, 2013

people people


Some people are meant to walk away,
some are meant to just pass by,
some are meant to never walk in,
and some are meant to stay.

They decide.
But their decisions are fated.

Allah knows who will and who wont stay in your life.
So, trust and let go.
If that person is meant to stay, he/she will still stay.

xxx



Sunday, February 24, 2013

faith


 everything in your hands,
with Allah blessing
you plan but Allah decides,
but just remember,
something happens with a reason
either to get Allah's blessing or to get a lesson
do a good deeds to others
because 'what you give, you would get back'
keep motivation up.
keep calm
stay awesome
stay gorgeous
and one thing for sure
IT IS A MUST
keep praying
have faith in him
Bismillairrahmanirrahim

:)





Wednesday, February 13, 2013

Picnic :)

Hello everyone. First and foremost, lets say Alhamdulillah for another great day.Be grateful for everything that we got.Just spray away all the things that bother your mind right now. Dont feel losser if you had make a mistake today.Just remember mistakes are for us to make. We deserve to get a second chance but not for the same mistakes. Currently studying in MESTECH as a first year dental student.Subhanallah , how grateful I was in that course.So today, I wanna share some pictures during our picnic. We got to know each other better. Now I really understand about the quote ‘never hate something that you are not really understand’. Just remember to self, don’t judge the people before you know them better.Try to be in their shoes and understand yourself more. You would found something precious. People walk in and out of our life,but memory don’t. Memory cant be a transport to the past. Memory make what we are now.So lets create memory and keep it in a tight jar.lets pictures story everything

 :)



        





waiting for the next batch's activity in Pulau Tioman.
may Allah ease our way.
in shaa Allah



life



Life is weird,
you can go from being stranger to be friend
to be more that friends
and to being practically strangers again.

lets all stay humble in lifestyle, in knowledge, in faith, in success,in thoughts
pretty much every sense of the word,its not easy
we tend to forget.
Being a bit too proud could be borderline boastful
#remindtoself

:)



Sunday, January 20, 2013

two.zero.one.three

Just have something to share with everyone that i got from someone.just take some blissful minutes to understand what she is going to say actually 

Belum tibakah waktunya bagi orang-orang yang beriman, untuk secara khusyuk mengingat Allah dan mematuhi kebenaran yang telah diwahyukan (kepada mereka)? Dan janganlah mereka (menjadi) seperti orang-orang yang telah menerima Kitab sebelum itu, kemudian mereka melalui masa yang panjang sehingga hati mereka menjadi keras, dan banyak di antara mereka menjadi orang-orang fasik."


Assalamualaikum.

Kalau aku meninggal dunia nanti, siapa yang nak tolong delete kan blog aku ni? Siapa yang akan tolong deletekan account Facebook, twitter, tumblr dan lain-lain untuk aku? Tiada sorang pun yang tahu apa email and password aku. Perlu ke aku bagi? Perlu ke aku catitkan password aku kat mana-mana buku?


Lately ni aku perasan sikap aku ada yang macam lain sikit. Tapi mungkin itu hanyalah perasaan aku sahaja. Aku hanya lah manusia biasa, tidak tahu bila ajal akan tiba. Mengingati mati itu adalah harus. Supaya rasa takut dan insaf ada dalam diri kita.


Kalau aku meninggal dunia, siapa yang nak tolong jagakan babah aku? Siapa yang nak tolong jagakan mama aku? Habis macam mana dengan wang pembelanjaan keluarga aku nanti? Kalau aku takde nanti, macam mana aku nak tolong bayarkan duit bil untuk ringankan beban babah aku yang dah tak larat nak kerja tu?


Dulu aku pernah hampir kehilangan babah aku. Masa tu hanya Allah sahaja yang tahu betapa lemah nya aku. Siang malam aku berdoa macam-macam supaya babah aku bangun dari ICU yang sudah seminggu lamanya. Aku rindu nak tengok babah aku senyum. Aku rindu nak babah aku panggil aku
 "kin ...". Pelajaran aku semua entah kemana. Dah la nak dekat SPM masa tu.


Alhamdulillah, akhirnya babah aku bangun. Berkat doa semua orang. Dan kini dia sihat, Alhamdulillah. Tapi aku selalu take him for granted. Kenapa? Aku pun tak tahu. Tapi aku sayangkan makpak aku. Cuma aku tak reti sangat nak tunjuk. Habistu kalau aku dah meninggal dunia, siapa yang nak bagitahu kat diorang yang aku sayang sangat kat diorang ni? Siapa yang nak tolong aku jagakan mereka?


Kalau aku dah meninggal dunia, siapa yang nak tolong delete kan gambar-gambar aku kat Google semua ni? Siapa yang nak tolong hilangkan aib aku kat dunia ni? Demi Allah, aku taktahu kalau ada ke tidak gambar yang mampu mengaibkan aku di dunia maya ni. Aku mohon sangat supaya tiada gambar yang macam tu. Aku takut.


Aku takut kalau aku dah meninggal dunia nanti, pasti nama aku akan disebut-sebut, dan orang akan mula tertanya-tanya, siapa
 "Ashikin Nofal/Ieeko ni?". Lalu mereka akan mula search tentang aku, dan mereka akan selidik satu persatu tentang aku. Di Facebook aku, di Twitter aku, di Blog aku; terutamanya.


Mereka akan belek satu persatu, lalu mereka akan terlihat gambar-gambar aku waktu dulu. Aku pasti ada gambar yang menampakkan sedikit aurat aku, mungkin di tangan, mungkin di mana-mana sahaja. Dan setiap kali mereka melihat gambar aku tu, aku di liang lahad meraung-raung meminta tolong supaya Allah tidak menghukum aku.


Tanpa ku sedar, seribu, dua ribu, 20 ribu manusia akan mula melihat semua ini, dan berapa kali aku akan dihukum di alam sana? Semakin ramai manusia yang lihat gambar aku yang menampakkan aurat itu, semakin terseksa aku di sana. Meronta-ronta aku memohon supaya manusia di dunia sana untuk berhenti daripada meilhat gambar-gambar aku. Namun, tiada siapa yang akan dengar. Dan aku? Akan terus terseksa disana.


Dan bagaimana pula dengan manusia-manusia yang aku ada buat salah? Yang masih belum maafkan aku? Siapa yang nak bantu aku carikan mereka dan mohon kepada mereka supaya memaafkan aku? Dan yang paling penting, mereka akan memaafkan ke tidak? Kalau tak? Aku akan dihukum lagi oleh Allah. Siang malam aku akan dihukum, Ya Allah :[


Takut... Aku takut.. Semua ni kian kerap bermain di fikiran ku. Aku perlu berikan amanah kepada sesiapa untuk membuang segala tentang aku di dunia maya ini apabila aku sudah meninggal dunia. Supaya dosa yang sekian kala ada di dalam buku catatan aku, tidak akan tertambah dengan dosa yang kekal tinggal di dunia ini.


Mohon maafkan aku kepada sesiapa yang aku pernah lukakan hati mereka. Mohon maafkan aku sebelum terlambat.


Mohon Malaikat Maut menarik nyawa ku apabila aku sudah benar-benar menjadi ISLAM.


Dan sekarang, gantikan diri aku di dalam cebisan nota ini dengan diri anda. Mampu kah anda menahan diri dari dihukum Allah akibat aib mu yang berleluasa di dunia ini?


Assalamualaikum.



* Moga ketika nyawa ku dicabut Malaikat Maut, Rasulullah S.A.W menunggu ku di dunia sana.